Fogpótlások

A hiányzó fogakat az implantáción kívül hagyományos eszközökkel is lehet pótolni.

Rögzített fogpótlások:

Ha egy fog koronájának jelentős része hiányzik, szúvasság vagy letörés miatt, illetve ha a szúvasság már az íny széle alá ér, akkor már nem töméssel, hanem másféleképpen lehet a fogat restaurálni, a hiányzó fogrészeket kipótolni helyreállítva az eredetihez nagyon hasonló, esztétikus fogformát. A megoldás lehet inlay (lásd: inlay) vagy korona.

A korona készítés során a fogat érzéstelenítés mellett körbecsiszoljuk , ezáltal egy a normál fogméretnél kisebb, közel párhuzamos falú fogcsonkokat alakítunk ki, melyről szilikon lenyomat alapján a fogtechnikus készíti el a koronát. A lecsiszolt fogat védőlakkal vagy ideiglenes koronával védjük a külső hatásoktól, amíg elkészül a végleges korona (kb. 1 hét próbákkal együtt), majd azt fogászati, erős és nem kioldódó üvegionomer cementtel rögzítjük.

A korona anyaga lehet:

  • műanyag korona: esztétikus, gyorsan kész van, de hosszú távon nem tartós, ideiglenesnek, front területekre, amíg elkészül a végleges kiváló.
  • fém korona: régebben gyakran használták, mert nagyon tartós, ma már nem esztétikus volta, fém színe miatt szinte egyáltalán nem. Speciális helyzetben használjuk csak, ha hátsó fognál nagyon kevés a hely és nincs látható helyen.
  • K+B híd:korábban széleskörben használt, manapság jelentősen visszaszorult fogpótlás forma. A fémvázra fogszínű műanyag leplezés kerül. Esztétikában és különösen tartósságban nem a legjobb megoldás. A műanyag leplezés lepattanhat a fémvázról, hosszú távon az hosszú távon az ételszínezékeket megköti, így elszíneződik, évek alatt egyre sötétül. Kedvezőbb árfekvése miatt készülhet manapság ilyen fogpótlás.
  • fémkerámia(porcelán)korona: a legáltalánosabban, legtöbbet használt, esztétikus legjobb ár-érték arányú korona fajta. A K+B-hez képest keményebb, merevebb fémvázra a technikus mintázza rá a fogszínű leplezést porból és folyadékból kevert paszta formában, mely a fémváz színét leplezi. Minden réteg után magas hőfokon, kályhában kell kiégetni a munkát. A legbelső opak réteg fedi el a fémszínt, mely egy kis fényáteresztő képességű kerámia. Egyre jobban felépítve a leplezést a technikus, minél inkább transzparensebb, jobb fényáteresztő képességű kerámiát tesz fel a koronára, így előállítva a természetes foghoz nagyon hasonló, azzal szinte össze is téveszthető színt és formát. Minden fémkerámia korona/híd egy egyedileg készített kézzel mintázott iparművészeti alkotás!
  • Cirkon korona: magas esztétikájú fémmentes korona. A váz anyagában különbözik a fémkerámiától. Ebben az esetben a kerámia leplezést egy cirkónium-oxidból készült fehér, igen kemény anyagra kell ráégetnie a technikusnak. Mivel így az egész fogmű fényáteresztése, transzparenciája egészen a foghoz hasonló lesz, ezért nagyon szép esztétikájú fogak készíthetőek; ez különösen a felső front fogaknál fontos.

Híd:

Egy vagy több fog hiánya esetén a szomszédos, jól rögzülő fogak lecsiszolásával készíthető olyan hídpótlás, melyet a meglévő fogakra ragasztunk. Jó, tartós megoldás, hátránya, hogy néha a jó fog hibátlan koronáját kell lecsiszolni azért, hogy a mellette lévő hiányokat pótolhassuk. Ezt a hátrányt lehet az implantációval kiküszöbülni (lásd: Implantáció).

Kivehető fogpótlások: a kivehető fogpótlásokat naponta ki lehet és ki is kell venni a szájból, megtisztítás céljából.

Teljes kivehető: akkor beszélünk ilyen fogpótlásról, ha saját foga már nincs a páciensnek és a pótlás vagy protézis az ínyen támaszkodik, rögzül. Hogy milyen mértékben tudják a páciensek használni ezeket a pótlásokat az nagyban függ az íny alakjától, illetve magának a páciensnek az ügyességétől, tűrőképességétől is.

A felső protézisek többsége jól rögzül, a szájpadlásra fel tud tapadni, mint egy tapadó korong. Az alsót viszont többségében a páciensek nehezen tudják használni. Nincs meg az a tapadó hatás, mint a felsőnél. A nyelv és az ajkak mozgása elbillentheti könnyen a fogpótlást. Hosszas próbálgatás, tanulási folyamat, megszokás és fogsor ragasztó kell nem egyszer az alsó kivehető használatához.

Nagyon megkönnyíti a helyzetet, ha egy vagy két alsó szemfog megtartható. Koronázás után sokat segítenek a protézisek helyben tartásában, használhatóságában.

Implantációs megoldás is létezik az alsó kivehető megrögzítésére; gyors, egyszerű és a normál implantátumos megoldásokhoz képest kedvező áron ( lásd: Miniimplantátumok).


Részleges kivehető fogpótlások:

A meglévő fogakhoz, rögzülő kivehető pótlások tartoznak ide.