Gyökérkezelés

Gyökérkezelésre akkor kerül sor, ha a fog belsejében, a fog üregrendszerét kitöltő, kötőszövetet, ér-ideg elemeket tartalmazó fogbél, mély szúvasság miatt begyullad  vagy már korábban elhalt és ezért a fog belseje baktériumokkal fertőződött. Ilyenkor jelentős fájdalommal érkezik a páciens és a foghúzás elkerülése miatt döntünk a gyökérkezelés mellett, melynek elsődleges célja a fájdalom megszűntetése.

A gyökérkezelés helyi érzéstelenítésben történik, fájdalmatlanul. Először a fog tetejét megnyitva, fogászati fúróval, férünk hozzá  a gyökércsatornához, vagy rágó fogak esetén a több gyökércsatornához. Különböző méretű és alakú műszerekkel távolítjuk el a fertőződött fogbelet és tágítjuk fel a gyökércsatornák belsejét, eltávolítva ezzel a baktériumokat tartalmazó fogtörmelékeket. Mindeközben fertőtlenítő folyadékkal mossuk át gyakran a fog belsejét. Ideiglenes, fertőtlenítő gyökértömés után, ha a fog panaszmentessé vált, a következő kezeléskor már a végleges gyökértömés következik.

A gyökérkezelés nagy türelmet és precizitást igényel az orvostól és szintén nagy türelmet a pácienstől. Fogászatunkon több modern eszköz szolgálja, hogy a gyökérkezelés hatékonysága és a gyógyulás gyorsasága a korábbi, hagyományos eszközökkel történő gyökérkezelésekhez képest sokkal kedvezőbb legyen.

A nagy frekvenciás rtg készülék mellett elektromos gyökércsatorna-hossz bemérő készülék szolgálja, hogy a gyökérkezelő műszerek ne menjenek túl a fogon, ami a sikeres kezelés feltétele. A kis és nagy rágó fogak szűk és görbe csatornái is megmunkálhatóak, kitisztíthatóak ma már nikkel-titán anyagú, hajlékony, illetve a hagyományostól eltérő alakú modern műszerekkel. Hogy tartós legyen a fogtömés, kisebb legyen a visszafertőződés veszélye speciális átmosó folyadék is rendelkezésünkre áll, melynek anyaga mélyebbre hatol a gyökércsatorna falában és jobban fertőtleníti.