Fogtömések

A szúvas foganyag eltávolítása után valamilyen tömőanyaggal egészítjük ki a fogat és rekonstruáljuk az eredeti fogformát. Manapság kompozit (esztétikus, fehér) és amalgám tömések készülnek. Rendelőnkben szinte kizárólag esztétikus tömések készülnek.

Az kompozit (esztétikus) tömőanyagok fogszínűek, a front és rágó fogak is tömhetőek velük. Anyagukat tekintve, műanyag mátrixban lévő különböző méretű ásványi anyagok őrleményei. Allergia ezen anyag összetevőivel szemben is kialakulhat – mint szinte minden anyaggal szemben – de igen ritka. A tömés több lépésben történik, melynek során a kompozitot több részletben helyezzük a fogüregbe és minden részlet után speciális kék fénnyel megvilágítva köt meg. Az egyszerű töméstől a bonyolultabb fogfelépítésekig is széles körben alkalmazható tartós, esztétikus tömőanyagok. Manapság a fényrekötő esztétikus anyagok között van olyan, mely speciálisan a hátsó fogakhoz alkalmazható, keménysége megközelíti az amalgámét. A kompozit tömőanyag a tömés készítése során a nedvességre érzékeny a megkötésig. Ezért amennyiben nem szárítható ki a fogüreg megfelelően, (nehezen hozzáférhető, hátul lévő fogak) úgy ajánlatosabb másféle tömőanyagot használni.
Régi amalgámtömés cseréjét mindenképp javasoljuk, ha mellette másodlagos szuvasodás fedezhető fel, vagy esztétikailag zavaró.

Az amalgám tömés különböző fémek reszelékének és a higanynak az ötvözete. Évtizedek óta használják a rágófogak tömésére, előnyös tulajdonságuk, hogy erős, tartós tömések készíthetők vele, és könnyű az anyaggal dolgozni. Hátrányos tulajdonságuk anyagukból és nem esztétikus mivoltunkból adódik. Fém volta miatt az amalgám vezeti a hőt, az elektromosságot, és a nyálban oldódva kiválhatnak belőle fémionok, (mint például a higany) melyek egyes vélemények szerint káros hatással vannak szervezetünkre. Bár hajhullást és bőrkiütéseket is tulajdonítanak ennek a tömőanyagnak, de tudományos vizsgálattal csak némi – egészségügyi határértéken belüli – vér higanyszint emelkedést sikerült kimutatni, több amalgám töméssel rendelkező pácienseknél. Nagyobb higany szint emelkedés a tömés készítés napján , vagy annak eltávolítása napján tapasztalható átmenetileg. Az amalgám allergia az amalgám valamely összetevőjével szembeni allergiát jelenti; fennállása esetén a tömés melletti nyálkahártyán látható piros duzzanat, gyulladás. A tömés eltávolítása után a tünetek megszűnnek.