Fogfehérítés


Teljes fogazat fogfehérítése: ez két féleképpen történhet, a rendelőben a fogorvos által, illetve otthon önállóan, sínnel. Mi, rendelőnkben a két módszert kombinálni szoktuk, mivel tapasztalatunk szerint így tartósabbá válik a hatás, a fogak világos színe.

A teljes fogazat fehérítése előtt nagyon fontos és elengedhetetlen a fogászati szűrővizsgálat, a szúvasodások ellátása, elégtelen réses tömésszélek megszüntetése…stb.

A rendelői fogfehérítés során az íny védelme mellett peroxid tartalmú gélt teszünk a fogak külső felszínére és lámpával kb. 15 percig megvilágítjuk. A zselé eltávolítása után speciális polírozó pasztával kezeljük a fogzománcot, így pótoljuk az ásványi anyagokat.

Az otthoni fehérítéshez lenyomat alapján fogtechnikus készít átlátszó, rugalmas sínt. Ebbe kell a páciensnek a fogorvostól kapott gélt az előzetes útmutatás alapján belefecskendeznie, majd a fogaira felhelyeznie. Naponta 3-4 órát kell a sínt használni kb. 2 hétig, ha kombináltan alkalmazzuk a rendelői fehérítéssel akkor kb. 1 hétig.

A teljes fogfehérítés nagy többségben fájdalmatlan kezelés. Ha mégis valamelyik fog érzékennyé válik akkor a kezelést fel kell függeszteni, míg a tünet meg nem szűnik utána lehet folytatni.


 

Gyökérkezelt fog fehérítése:  gyökérkezelés után 1-2 évvel elsötétülhetnek, sötétbarnává-sötétszürkévé válhatnak a kezelt fogak. Esztétikailag különösen rossz hatású, ha ez a felső front fogak valamelyikén következik be. Ekkor merül fel, válik szükségessé egyetlen fog fehérítése.

Ez a következőképpen történik, röviden: a régi tömés és a gyökértömés tetejének eltávolításával egyidejűleg a nagyon elszíneződött, puha, fekete színű foganyagot is eltávolítjuk. A gyökértömés tetejének alábélelő anyaggal történő lezárása után tesszük a fogba a fogfehérítő anyagot, mely hidrogén-peroxid vagy karbamid-peroxid tartalmú zselé, folyadék. Ideiglenes tömőanyaggal való zárás után néhány nappal megismételhető a kezelés a kívánt színhatás eléréséig. Végül fehér, esztétikus tömőanyaggal állítjuk helyre a fog eredeti formáját.